Mi a gond az ingyenes weboldalakkal?

Ingyenes weboldal

Miért fizetnél egy bemutatkozó oldalért, amikor többen is kínálnak ingyenesen használható megoldásokat a piacon? Például a WIX, SITE123 vagy WEBNODE.

Tény, hogy ezekkel a szolgáltatásokkal, viszonylag gyorsan össze lehet kattingatni egy egyszerű weboldalt. De vegyük sorba, miről kell lemondanod, ha ezeket a szolgáltatásokat választod, illetve tényleg ingyenes a szolgáltatásuk?

1. Bizalomvesztés

Bármelyik szolgáltatót is választod, az ingyenes verziónál ott lesz a hirdetésük. Jelezni fogja mindenkinek, hogy te egy ingyenes megoldást választottál. Az ügyfeleid bizalmát nem fogja erősíteni, hogy egy olyan vállalkozó termékéért vagy szolgáltatásáért fizessenek, aki saját weboldalának is egy ingyenes megoldást választott.

2. Keresőoptimalizálási (SEO) problémák

Ezeknek a szolgáltatóknak mind jelentős korlátozásaik vannak a SEO lehetőségeket illetően. Jól optimalizálni egy weboldalt a megfelelő kulcsszavakra, elég összetett feladat. Egy WordPress alapú weboldalnál, erre sok finomhangolási lehetőség kínálkozik, ellenben az ingyenes megoldásokat kínáló szolgáltatók sablonos megoldásai eléggé korlátozottak. Van olyan szolgáltató, ahol a link ékezettelenítése sem megoldott. Ha valaha is szeretnéd, hogy a weboldalad az organikus találatok között eljusson az első oldalakra, el kell felejtened az ilyen oldalak használatát.

3. Szűkös dizájn és kiegészítő lehetőségek

Van ahol száznál is több sablon közül lehet választani, mégis az elrendezés elég egysíkú marad. Hiányzik a finomhangolás lehetősége. Képek méretezése, karakterkészletek behatároltsága, pluginok használata. A WordPress több tízezer plugint és sablonokat kínál, amelyekkel fel lehet venni a versenyt az egyedi fejlesztésű weboldalakkal is.

4. Rugalmatlanság

Ezek a rendszerek sablonos kialakításúak, különböző csomagokból választhatsz. Kezdő felhasználóként nem leszel tisztában azzal, hogy milyen opciókra, kiegészítőkre lehet szükséged a jövőben. Eltervezed, hogy az ingyenes esetleg a legolcsóbb csomag majd lefedi az igényeid. Mikor már sok időt beleöltél a folyamatba, kénytelen leszel kompromisszumokat kötni ha kiderül, hogy az újabb opció csak egy lényegesen drágább csomagban érhető el.

5. Nem lesz a sajátod

Ezeknek a szolgáltatóknak általában saját rendszere van, ahonnét nehéz továbblépni. Ha úgy alakul, hogy költöznöd kell, akkor egy új platformon kezdheted elölről a munkát. Ez egy kisebb oldalnál is sok kárbaveszett munkakórát jelent. Ezzel szemben egy tartalomkezelő rendszerrel, mint pl. a WordPress, szabadon költözhetünk a szolgáltatók között ha úgy alakul.

6. Ügyfélszolgálat

Az egyik legfontosabb dolog. Ha bármi történik az oldaladdal, az ingyenes megoldásoknál általában nagyon korlátozottak az ügyfélszolgálati lehetőségek. Jellemzően csak e-mailes formában érhetőek el, és nem igazán gyors a reagálás. Egy-két nap is eltelhet, mire választ kapsz a kérdéseidre, ami nem jelenti feltétlen, hogy egy levélváltással sikerül is megoldani a felmerült problémát.

7. Megéri ez nekem?

Ha a vállalkozásodnak szeretnél egy hatékony weboldalt, a fentiek figyelembevételével nem nehéz kitalálni, hogy ezen szolgáltatók ingyenes megoldásai több sebből véreznek. Természetesen ha fizetős megoldásaikból választasz javulni fog a helyzet, pl. kapsz működő ügyfélszolgálatot. De a rendszer továbbra sem lesz a sajátod, és a fent felsorolt problémák nagyrésze is megmarad. A fizetős opciókkal figyelembevett éves kiadás, viszont jellemzően meghaladja egy WordPress alapú bemutatkozó weboldal fejlesztési költségét. Ha komplex ügyfélszerző megoldásban gondolkodsz, ma egy WordPress alapú rendszer az egyik legsokoldalúbb és gazdaságosan üzemeltethető alternatíva.

Hasonló cikkek

Ingyenes weboldal
Tóth Krisztián

Mi a gond az ingyenes weboldalakkal?

Miért fizetnél egy bemutatkozó oldalért, amikor többen is kínálnak ingyenesen használható megoldásokat a piacon? Például a WIX, SITE123 vagy WEBNODE. Tény, hogy ezekkel a szolgáltatásokkal,

Legyen weboldalad
Tóth Krisztián

Miért legyen saját weboldalad?

Nem függsz másoktól A social média térnyerésével, sok vállalkozás hagyatkozik csak a Facebook vagy Instagram oldalakon való megjelenésre. A social médián való megjelenés fontos, mert

Értesülj első kézből az új bejegyzésekről!

Kategóriák